sparvagenidrott@hotmail.com
Simning
2020-06-02 20:54

Spårvägen Sim i hetvattnet
DN uppmärksammar i en helsida att Spårvägens Simförening har slopat selekteringen bland simmare på ungdomssidan. För ett år sedan beslutade man sig för att flytta beslutsfattandet om vilken 12-åring som är lämpad att tävla  -från tränarna till ungdomarna själva. Det finns en generell uppfattning om att simmare på olika nivåer i en grupp skulle kunna påverka varandra negativt.
   Kanslichefen Jonatan Wik kommer ur skolvärlden där blandade grupper med starka elever och svaga elever ger bästa resultat för båda kategorierna. Så varför skulle det inte vara så också inom idrotten? Summan av kardemumman är att antalet simmare 12-20 år har ökat med 50 procent. Spårvägen har erbjudit vad de efterfrågat. Föreningen har aldrig haft så många tävlingssimmare och aldrig haft så många motionssimmare. Samtidigt ser man att toppresultaten inte försämras. Viktigt är också att man behåller ungdomarna genom puberteten.
   Spårvägen har skickat ett öppet brev till andra simföreningar med uppmaning att följa exemplet. Minskat intresse för tävlande gör att antal utövare inom simsporten dalat. Spårvägens nytänkande kan vara en vändpunkt för alla föreningar. Men konceptet kan vara litet svårt att ta till sig, inte minst för tränarna.


Friidrott
2020-06-01 16:21

Elin drabbad av covid -19
Spårvägens genom tiderna bästa häcklöperska, Elin Westerlund, är drabbad av coronan. När farsoten intog landet ställde hon upp som undersköterska och har nu blivit smittad, men är inte oroad för egen del. Hon är en av Spårvägens ganska många mammor som tävlat på hög nivå. Medaljskörd vid SM: individuellt ute 3 guld 1 brons. inne 1 guld, 3 silver, lag ute 4 guld 3 silver, lag inne 1 silver, 1 brons. Det är inte kattskit, som man brukar uttrycka det.


Alliansföreningen
2020-05-30 21:33

Öppnat för seniortävlingar
Från den 14 juni är tävlingar och matcher på alla nivåer tillåtna. Krav som kvarstår är att tävlingar om möjligt skall genomföras utomhus och att antalet åskådare begränsas (50-personersregeln). För yrkesidrottare tillåts resor utöver tvåtimmarsregeln. Detta innebär spel för tomma läktare och för de individuella idrotterna småskaliga arrangemang. Det kan bli en mycket tävlingstät sommar.
   Nästa vecka tas beslut om vad som händer efter sommaren (när tar sommaren slut?). Många arrangemang som skulle gått under våren har flyttats till augusti/september. Stockholm Marathon som exempel till den 5 september. Det ser inte så muntert ut. Samtidigt trängs de arrangemang som ställts in under våren av Konsumenatverket, som menar att betalda anmälningsavgifter måste återbetalas. Det skulle betyda morsning och good bye för de flesta stora motionslopp.


Friidrott
2020-05-30 21:01

Namn som inte känns igen
I föregående notis talas om Anders Szalkais och Lars Holmblads döttrar, Fanny och Annika, men också om en 13-årig spårvägsflicka, Carmen Cernjul, som gjort en mycket bra tid för sin ålder på 800 m, 2.17.6. Nu visar det sig att detta rara äpple har ramlat rakt ned från sitt träd. Hennes mamma är nämligen Jennie Åkerberg. den första kvinnliga spårvägare som blev svensk mästare i maraton (1998). Jennie kom från gymnastiken och visade en naturlig fallenhet för löpning. Med sin bakgrund som gymnast undgick hon skador. Jennie gick på GIH och arbetar nu som lärare i Idrott & Hälsa. Hennes bästa idrottskompis var Annika Nyberger (som gift Szalkai).


Friidrott
2020-05-29 21:17

Namn som känns igen
Ett stort antal tävlingar för ungdom har under våren arrangerats. Omständigheterna har påbjudit endast en gren per tillfälle. Sju unga spårisar har satt åtta klubbrekord i skilda grenar och åldersklasser. 12-åriga Fanny Szalkai med löparföräldrar, pappa i Spårvägen och mamma i Hässelby, har gjort 2.20.1 på 800 meter. Därmed förbättrade hon Annika Holmblads klubbrekord från 1981 med elva sekunder. Annika med en spårvägspappa som blev svensk mästare i diskus. Hon var en stor talang i friidrott, men övergick till tennis, där hon blev svensk seniormästare i lag. Samtidigt med Fanny tävlade 13-åriga Carmen Cernjul och fick tiden 2.17.6. En mycket bra tid. Spårvägens statistik på distansen 2019 toppades av Lisa Havell med 2.17.1.


Friidrott
2020-05-28 20:07

Internationella friidrottens återkomst
Den 11 juni avhålls "Impossible Games" på Bislett i Oslo. Eftersom inget är omöjligt för Daniel Ståhl, så återfinns han naturligvis bland de tävlande liksom Uppsalas "Mondo", som tvärt emot stavhoppares sed inte hoppar över (tävlingen). "Omöjliga spelen" ersätter Bislett Games, som brukar gå för fullsatta läktare med en entusiastisk publik, som kanske låter en mexikansk corona-öl sig väl smaka. Men nu är det en annan corona som bestämmer tagen. Tomt på läktarna, glest på arenan, men desto mer stjärnspäckat med få deltagare i varje gren. Theres Johaug, skidåkerskan, tävlar ensam på 10.000 m, där hon ämnar VM-kvala. 31.50 behövs och det kan nog gå, men det hade varit än bättre med några rejäla uppförbackar, hennes speciella styrka.


Alliansföreningen
2020-05-28 15:47

Borta med vinden
Någon gång före 2005 startade Alliansföreningen upp hemsidan genom RF:s administration. Allt var frid och fröjd fram till 2010 då RF utan förvarning plockade bort sidan med hänvisning till ändrade regler; "Alliansföreningar finns inte". Dessvärre försvann ocskå det som tidigare var skrivet ut i intet. En ny sida upprättades och sedan dess har 5500 inlägg skrivits - och finns sparade. Nu börjar det bli dags för en litet modernare uppläggning av sidan. Det är precis i faggorna.


Badminton
2020-05-27 18:36

Vårsäsongen över
Förra veckan avslutades verksamheten för träningsgrupperna, denna vecka är den sista för tävlingsgrupperna. Avslutningen på säsongen blev annorlunda på grund av coronan med inställda seriesammandrag och tävlingar. Extra tråkigt att de egna arrangemangen och tävlingarna måste ställas in; Spårvägen Open, Klubbmästerskapen (brukar vara de största i badminton-Sverige), Intensivveckorna. Nu stundar dock några veckor med Idrotts & Badmintonläger på hemmaplan.


Friidrott
2020-05-27 11:16

Ny sprinter i startboxen
Spårvägens manliga sprinterstall har fått en grann förstärkning genom Joel Groth från Bollnäs. Det kan inte minst bli gynnsamt för korta och långa stafettlaget. Joels personbästa skulle i Spårvägens tiobästa genom tiderna ge andraplatser på 100 m med 10.31, 200 m med 20.96 och 400 m med 46.57. Därtill skulle han toppa långa häcken med 50.79. Det skall genast sägas att det är några år sedan Joel gjorde dessa tider. Skador har hejdat utvecklingen. Nu känner han vinden i ryggen igen och det kortsiktiga satsningen blir mot 400 slätt medan den långa siktar mot långa häcken. Det är i den grenen han kanske har sina största förutsättningar. 
   Från 1970-talet och framåt kom flera aktiva till Spårvägen just från Hälsingland. Inte minst Ragge Dahl, som gick på GIH (som IH hette då) och som kom att bli en samlande punkt för sprinters i Spårvägen och Sverige. Han var också en tid ordförande i Spårvägen Fridrott. På den tiden var det också populärt att åka på tävlingar i Hälsingland. Särskilt då en återkommande tävling runt Midsommar. Det skulle inte förvåna om man bodde i tält.


Alliansföreningen
2020-05-25 20:15

Vad sker med seniortävlandet?
Det är hårt tryck från de olika förbunden om att få börja med seriespel och tävlingar för seniorer. Det är sagt att RF och Folkhälsomyndigheten skall träffas i början av denna vecka i ärendet. FHM:s rekommendationer är än så länge att skjuta upp matcher och tävlingar. Undantaget är barn och ungdomar upp till 18 år som får spela matcher och cuper om man tar hänsyn till myndighetens råd om att undvika närkontakt, helst hålla idrottsaktiviteter utomhus, begränsa antalet åskådare och undvika resor i samband med idrottsutövande. Därtill beakta förbudet om sammankomster för mer än 50 personer.


 001  002  003  004  005  006  »